Jimnastik, izleyiciler arasında en popüler sporlardan biridir ve televizyon yayın alanında her zaman en çok izlenen saatlerde (Prime time) yayınlanmaktadır. Jimnastikçiler, bir egzersiz bilimi bakış açısıyla harikalar çünkü güçlüler, korkusuzlar, inanılmaz dengeleri var ve süper kahramanlar gibi uçuyor gibi görünüyorlar.
İnsanlar çoğu zaman jimnastikçilerin egzersizlerinin boylarının kısa olmasına katkıda bulunup bulunmadığını merak ederler. Mevcut araştırmalar egzersizin, özellikle de direnç egzersizinin boy uzunluğunu veya büyüme kıkırdağını (epifizyal plak) bozduğu veya aksattığı yönünde bilgi içermemektedir. Genel olarak, zıplama ve koşma içeren ağırlık kazandırıcı egzersizlerin gençlerde kemik ve kas kütlesini ve kapasitesini arttırmaya yardımcı olduğu ve jimnastikçilerin buna mükemmel bir örnek oldukları belirtilmektedir. Amerikan Spor Hekimliği Koleji, gençler için haftada üç gün, 60'ar dakikalık, yaşlarına uygun ve eğlenceli kas ve kemik kuvvetlendirme egzersizleri önermektedir.
Jimnastikçiler, sporlarının doğal bir seçilimi olarak kısa boyludurlar. "Uçmak", parendeler atmak ve burkma gibi rutin hareketleri için kısa olmaları gereklidir. Bazı ilginç veriler kemik yoğunluğu araştırmalarından gelmektedir. Jimnastikçilerin, aynı yaş ve vücut büyüklüğündeki diğer gençlere kıyasla, özellikle kollarında ve omurgalarında çok daha yüksek kemik yoğunluğuna sahip oldukları gösterilmiştir. Bu, antrenmanlarının hem kemik hem de kas gelişmesine yol açan tekrarlayan mekanik stresi sonucudur. Bu yönden bakıldığında, yaşlanma ile ilişkili kemik kaybı ve osteoporozda, gençlerde yüksek kemik kütlesinin oluşturulması önemli olabilir. Jimnastikçilerin, kemik kütlesinin doruk noktasının belirlendiği 20'li yaşlara girerken, kendi yaş gruplarına göre daha yüksek kemik yoğunlukları bulunmaktadır.
Jimnastikçiler, düşük vücut ağırlığında yarışan diğer sporcular gibi, stres kırıkları ve kadın sporcu üçlemesi (Osteoporoz, yeme bozukluğu ve adet görememe) belirtileri için izlenmelidir. Antrenmanları ve yarışmaları tıpkı diğer sporcular gibi sakatlanmalara yol açabilir, bu da tıbbi personel tarafından uygun bakım gerektirecektir.
Janet R. Wojcik, Ph.D.
Kaynak: Amerikan Spor Hekimliği Koleji
(Photo: Designed by yanalya / Freepik)
Comments