top of page

Ulusal Yayınlar

2022

IÄŸdır Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi​

​

Makale için tıklayın

​

Tüm spor dallarında, elit sporcular ve olimpiyat seviyesinde sporcular yetiÅŸtirebilmenin en önemli basamaklarından biri yeteneÄŸin keÅŸfedilmesidir. GeçmiÅŸten günümüze yetenek seçimi ile ilgili çok sayıda araÅŸtırma yapılmıştır. Bu araÅŸtırmaların bir kısmı yetenek seçimini daha iyi ve isabetli ÅŸekilde yapabilmeyi saÄŸlayacak model tasarımları üzerinde dururken, bir kısmı yeteneÄŸi belirleyen faktörleri, bir kısmı yeteneÄŸin geliÅŸimine yönelik basamakları ve diÄŸer birçok konuyu tartışmaktadır. Uzun yıllardır incelenen ve geliÅŸtirilen yetenek seçimi modelleri üzerine yeni modeller de tasarlanmaya baÅŸlanmıştır. Bu derlemenin amacı 2020 yılı sonrasında yetenek seçimi üzerinde çalışılan güncel konuları bazı ana baÅŸlıklar altında sunmaktır. Bu derlemenin yetenek seçimi alanında araÅŸtırmalar yapan bilim insanlarına, antrenörlere, scoutlara, spor kulüplerine ve spor alanında çalışan tüm bireylere, alandaki en güncel durumu özetlemesi hedeflenmiÅŸtir.

2022

ÇOMÜ Spor Bilimleri Dergisi​

​

Makale için tıklayın

​

Purpose: The number of Crossfit competitions held is increasing day by day. The factors affecting the results in these competitions have become an important research topic. This study aimed to analyze whether the results of an international Crossfit competition held in Turkey differ according to the age, height, bodyweight, training time, number of daily steps, and athlete history parameters of the competitors. Method: The competition consisted of six stages and includes eight categories created according to the level of the athletes. For the study, a questionnaire containing this information was applied to the competitors (n = 184; 133 men, 51 women) and the data obtained were statistically compared with the scores at the end of the competition. Results: The findings of this study showed that age, height, body weight, exercise duration, and athlete history parameters affected the results of the functional training competition. In particular, it was observed that the height factor significantly affected the results of the competition, and the tall athletes scored better in most categories (p < 0.05). In addition, it was observed that age and body weight parameters created significant differences in some categories and some stages. It has been determined that the competitors with more than 10,000 daily steps were more unsuccessful in the total ranking. The daily exercise time of the athletes who were successful in the competition was 75-90 minutes. It has been noted that they did Crossfit training 5 days a week and that all finalist athletes were also interested in sports branches other than Crossfit. Conclusion: The findings of this research can provide enlightening information about the parameters that should be taken into account by the organizers of Crossfit competitions during the preparation phase of the competition content and the athletes during the preparation phase for these competitions.

2020

Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi

​

​

Makale için tıklayın

​

Günümüz futbolunda futbolcuların sık sık mevki deÄŸiÅŸtirdikleri ve bu mevki deÄŸiÅŸimleri sırasında tekrarlı sprintleri sıklıkla uygulaması gerektiÄŸi görülmektedir. Tekrarlı sprintlerin futbolda sıklıkla uygulanması gerekmesi, futbolda aerobik gücün yanında anaerobik kapasitenin de önemini arttırmaktadır. Bu araÅŸtırmanın amacı, tekrarlı sprint derecelerinin aerobik güç ile iliÅŸkisinin incelenmesidir. Çalışmaya, Ankara’da ve Antalya’da, profesyonel futbol takımlarının alt kategorilerinde mücadele eden, 15-18 yaÅŸ grubundan 97 futbolcu dahil edilmiÅŸtir. Oyuncuların demografik özellikleri kaydedilmiÅŸtir. Futbolculara Yo-Yo testi ve tekrarlı (intermittent) sprint testi uygulanmıştır. Verilerin analizi için Pearson Çarpımlar Momenti Korelasyonu Testi ve mevkiler arası farklar için One-Way ANOVA Testi uygulanmış ve 0.05 hata ile karşılaÅŸtırılmıştır. Analiz sonucunda maxVO2deÄŸeri yüksek olan sporcuların tekrarlı sprint yorgunluk indeksi deÄŸerleri daha düÅŸük olduÄŸu görülmüÅŸtür. Sprint zamanları toplamı düÅŸük olan sporcuların maxVO2 deÄŸerlerinin yüksek olduÄŸu kaydedilmiÅŸtir ancak iliÅŸki katsayısı (r = - 0.273) düÅŸüktür. Sprint zamanları toplamı deÄŸerleri, baÅŸarılı olandan baÅŸlanarak mevkilere göre sıralandığında; forvet, orta saha, defans ve kaleci ÅŸeklindedir. Yorgunluk deÄŸerlerine göre sıralandığında ise; orta saha, defans, forvet, kaleci ÅŸeklinde bulunmuÅŸtur. Aerobik gücün yüksek olmasının, sporcuların tekrarlı sprint performansını olumlu yönde etkilediÄŸi kaydedilmiÅŸtir. Elde edilen verilere göre, aerobik güç seviyesi yüksek olan sporcuların sprint için ihtiyaç duyulan acil enerji kaynağı olan ATP-CP’yi daha çabuk yerine koyabildiÄŸi düÅŸünülebilir. Futbol antrenmanlarında, tekrarlı sprintlerin yanında, aerobik güç antrenmanlarına da yer verilmesi futbolcuların performansının arttırılması için önemli olabilir. Ayrıca bazı mevkilerdeki sporcuların maxVO2 deÄŸerleri takım içerisindeki diÄŸer sporculara göre düÅŸük bulunmuÅŸtur. maxVO2 deÄŸerleri düÅŸük olan sporcuların yorgunluk indeksi deÄŸerleri de performans açısından daha düÅŸük deÄŸerde bulunmuÅŸtur. Aerobik dayanıklılık antrenmanlarının mevkilere göre tasarlanarak uygulanması, takımdaki tüm mevkiler için performansı olumlu yönde etkileyebilir.

2017

SPORMETRE Beden EÄŸitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

​

Makale için tıklayın

​

Genetik faktörlerin atletik performansta önemli olduÄŸu bilinen dayanıklılık, güç, kuvvet, kas fibril kompozisyonu gibi birçok bileÅŸenle doÄŸrudan iliÅŸkisi bulunmaktadır. 2000 yılında Genom Projesi ile insan DNA dizisinin ortaya konması, spor performansı ile iliÅŸkisi bulunan genlerin de araÅŸtırılmasını saÄŸlamıştır. AraÅŸtırmacılar sporla ilgili genlerin incelendiÄŸi bu alanı “Spor GenetiÄŸi” olarak adlandırmıştır. Günümüzde 120 genin atletik performansla iliÅŸkisi gösterilmiÅŸtir. Bu genlerin bir kısmının dayanıklılık sporcularında ve güç sporcularında farklılıklar gösterdiÄŸi keÅŸfedilmiÅŸtir. Dayanıklılık sporcuları ACE, ACTN, PPARA gibi genlerin bir çeÅŸidini yüksek frekansta taşırken, kuvvet sporcularının farklı bir çeÅŸidini taşıdığı gösterilmektedir. Bu çalışmada, spor genetiÄŸi ile ilgili yapılmış çalışmalara sistamatik alan yazın taraması yapılmış, dayanıklılık ve güç/kuvvet ile iliÅŸkisi sıklıkla çalışılan genler özetlenmiÅŸtir

bottom of page