top of page

Bir Depresyon Önleme Yöntemi: Fiziksel Aktivite

Güncelleme tarihi: 1 Mar




Depresyon genellikle toplumda önemli bir ekonomi ve sağlık yükü ile sonuçlanır. Bu yüke katkıda bulunan faktörlerden birisi de depresyonun başarılı tedavisindeki zorluktur. Araştırma, hastaların yaklaşık yarısının başlangıç tedavisine yanıt vermediğini ve üçte birinin çoklu tedavi girişimlerinden sonra bile depresyonda kaldığını göstermektedir. Bu durum, depresyonu olan insanlara daha etkili yöntemler sunmaya ihtiyaç olduğunu gösterirken, birçok araştırmacı da depresyonun önlenmesi için stratejileri üzerinde çalışmaktadır.

Rethorst ve ekibi, tedavinin bir parçası olarak, bir egzersiz programını izleyerek durumlarında gelişme görülen depresyon hastalarını inceledi. "American Journal of Psychiatry" dergisinde son zamanlarda yayınlanan bir araştırma, egzersizin depresyondan korunmak için bir seçenek olabileceğine dikkat çekmektedir. Bu çalışmada araştırmacılar, haftada 1-2 saat egzersizin depresyon riskini önemli ölçüde azaltmak için yeterli olduğunu göstermiştir. Hiç egzersiz yapmayan kişilerin gelecekte depresyona yakalanma olasılıklarının, haftada 1-2 saat egzersiz yapanlara göre %44 oranında daha fazla olduğu görülmüştür.


Hiç egzersiz yapmayan kişilere haftada 1-2 saat egzersiz yapmak ürkütücü görünebilir. Araştırma sonuçlarının haftada yalnızca 30 dakika kadar egzersiz yapmanın bile faydalı olabileceğini göstermiş olması bu kişiler için daha cesaretlendirici bir unsurdur. Ayrıca araştırmacılar, egzersizin yoğunluğunun bu koruyucu özelliğini etkilemediğini göstermiştir. Böylelikle, depresyonun önlenmesine yardımcı olmak için haftada 30 dakikalık bir yürüyüş yeterli olabilir.


Bu çalışmanın sonuçları cesaret verici olsa da, bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Daha ileri çalışmalarla, depresyon riski taşıyan kişilerde egzersizi arttırmak için etkili girişimler geliştirilmesi ve egzersizin depresyonu nasıl önleyebileceğinin biyolojisinin anlaşılması gerekmektedir. Bu konuların daha iyi anlaşılmasıyla birlikte depresyonun neden olduğu yük azaltılabilir.


Kaynak: Amerikan Spor HekimliÄŸi Koleji (ACSM)

9 görüntüleme0 yorum
bottom of page