top of page

Göğüs Kanserinden Kurtulanlar İçin Kaliteli Uyku Fiziksel Aktivite ile Başlar

Güncelleme tarihi: 1 Mar




İyi bir gece uykusu çok güzeldir. İyi uyumadığınız zamanlar için bu duygunun birazını saklayamaz mısınız? Tabi ki bu mümkün değildir. Bu yüzden uzmanlar gün boyunca yaptığınız şeylerin gece daha iyi uyumanıza yardımcı olacak şekilde planlanmasını öneriyorlar. Günün erken saatlerinde yeterli fiziksel aktivite yapmak bunlardan birisi olabilir. Fakat ya kanser olsaydınız ve teşhis ve tedavinizden beri uyuyamamış olsaydınız? Fiziksel aktivite yardım edebilir mi, hem de o zaman bile? "Medicine and Science in Sports and Exercise" dergisinde yayınlanan yeni bir bilimsel çalışmaya göre bunun cevabı; evet!   Bu çalışma, göğüs kanserinden kurtulanların 3 aylık fiziksel aktivite ile 3 ay sonunda daha iyi seviyede uyku kalitesine sahip olduklarını rapor etmektedir. 


Kanserden Kurtulanlar İçin Kaliteli Uyku Neden Önemlidir?

Kanserden kurtulan birçok kişi, kanser tanısı ve tedavisinin ardından uyku sorunu yaşamaktadır. Bu durum zamanla düzelme gösterse de, kanserden kurtulan bazı kişiler kanser tanısı konulduktan sonra uyku sorununu aylarca ve hatta yıllarca yaşamaktadır. Bu da kişilerin yaşam kalitesini düşürmekte, yorgunluğu ve depresyonu daha fazla kötüleştirmekte ve kalp problemleri riskini arttırmaktadır. Kaliteli uykunun kanserden kurtulanların ömrünü uzatıp uzatmadığı bilinmemekle beraber, genel popülasyona göre daha uzun süre yaşam ile ilişkili olduğu bilinmektedir. 


Fiziksel Aktivite Nedir?

Fiziksel aktivite, vücudunuzun yaktığı kalori miktarını arttırabilen her türlü hareket olabilir. Genellikle birçok kişi fiziksel aktivitenin bir koşu bandında yürümek, turlar boyu yüzmek veya koşuya çıkmak gibi düşünse de, fiziksel aktivite bahçe ile uğraşma, köpeğinizi gezdirme, arabanızı hedefinizden daha uzak bir yere park etme, merdivenleri kullanma gibi diğer aktiviteleri de içermektedir. Rogers ve arkadaşlarının yakın zamanda yaptıkları bir çalışma, kanserden kurtulan kişilerin sıklıkla tercih ettikleri fiziksel aktivite olan yürüme egzersizine odaklanmıştır. Bununla birlikte, diğer çalışmalar kanserden kurtulanların daha kaliteli uyku çekmelerine yardımcı olmak için bilimsel olarak kanıtlanmış başka bir fiziksel aktivite türü olarak yogayı göstermektedir. 


Sıradaki Adımınız Ne Olmalı?

Araştırmada bildirilen girişim aynı zamanda araştırmacıların ve diğer kanser mağdurlarının desteğini de içeriyordu. Bu yüzden sizi sosyal olarak bağlayan ve kendinizi daha az yalnız hissetmenize yardımcı olacak faaliyetlerin seçilmesi de size yardımcı olabilir. Sözün özü olarak, gece alacağınız kaliteli uyku aslında günün erken saatlerinde başlıyor! Bu yüzden, harekete geçmek için kendinize bir arkadaş veya ailenizden birini bulun!

Kaynak: Amerikan Spor HekimliÄŸi Koleji (ACSM)

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page